Socialvæsenet er såret, deformeret og i krise. – Vi er nødt til at gøre noget!!!

I Hjerterummet kontaktes vi mange gange dagligt af borgere som er i klemme i mødet med vores socialvæsen – en hjørnesten i vores velfærdssamfund!

Vi hører om mange sager, læser og ser mange sager og snakker selvfølgeligt med de mange, som ringer til os i telefontiden – vi er i kontakt med politikere, advokater og kollegaer i diverse kommuner mm – og SER mange sager tæt på – særligt komplekse sager, som vi er gået ind i og er engagerede i – på kryds og tværs af vores lille land – i kommuner, ankestyrelse og statforvaltning.

En ting står klart: Rigtigt mange borgere krænkes, misforståes og oplever deres problemkompleks, snarere vokse end at blive bedret – når de søger eller bliver tilbudt/ pålagt socialvæsenets hjælp, støtte og indsats.

Det er ganske kaotisk derude på de stressede, pressede og kontinueligt deformerede frontkontorer for socialvæsenets indsats – og det mærkes af de borgere som kommer i kontakt med det.

Det hjertevarme frontpersonale får alt for ofte forfrysninger, bliver syge og går ned med stress under bureaukratiet og NPM euforien i ledelseslaget – de ved de burde sige fra – men mange faktorer spiller ind. Ikke alle er fagligt dygtige, erfarne eller for den sags skyld hjertevarme. Mange steder er kun 50% faguddannede socialrådgivere – heraf er betænkeligt mange nyuddannede. De er billigere i løn og nemmere at kue – desværre :(… Reformer, besparelser og hovsalovgivning har påvirket kraftigt i snart 2 årtier og sat sine aftryk så det mærkes.

Det er ikke let.

Socialvæsenet er forvitret ind i deforme og komplekse rammer og strukturer, som gør det at sige fra, nærmest umuligt – og iøvrigt utænkeligt. Det der står på spil er netværk, jobsikring, mulighed for videreuddannelse & forfremmelse, – privatliv – socialliv og privatøkonomi -samt frygten for selv at blive udsat i jobbet -udstødt socialt og fagligt af kollegagruppen – måske blive arbejdsløs – pres fra ledelse m.fl.

Socialvæsenet er efterhånden, næsten at sammenligne med et deformeret og skadet dyr, som efter mange års kamp imod det, er endt i en situation, hvor det oftere skader og forringer borgernes livssituation, end det gør gavn. Ikke fordi det vil det. Men fordi det tvinges til det.

Af al den overmagt som bragte det i knæ….og af det manglende mod i Socialvæsenets hjerte, dets faglige og organisatoriske bagland – til at sige fra – så det høres – velvidende at i kampe er der ofre – det koster at sige fra. Men, velfærdssamfundets organisatoriske og faglige ledere skal sammen med vores folkevalgte politikere, bringes til at forstå, at det er langt dyrere, på langt flere planer – ikke at tage ansvar -og sige fra – kræve forandring som VIRKER – end det er at lade stå til!

Det smerter mig ærligt talt – ikke kun fagligt – men bestemt også personligt, på vores allesammens – samtidens – fremtidens vegne. At det er blevet sådan. Vores fine humlebi – det unikke velfærdssystem er for alvor aflivet.

Det velfærdssamfund vores oldeforældre, bedsteforældre og forældre skabte, er ikke mere. Sådan er det. Det er objektivt konstaterbart. Der hersker helt andre tilstande nu – og hvis ikke vi får det standset – bliver vejen tilbage mere end almindeligt umuligt. Den tilstand vores unikke og uerstattelige velfærdssamfund er i, er meget kritisk! Det er MEGET langt fra formålet med det – og slet slet ikke til gavn for nogen – hverken den enkelte borger, samfundet eller økonomien.
Der SKAL gøres noget ved det!!!
 thumb_COLOURBOX10599400

Så kom med dit/ jeres bud: Hvad gør vi ved det? Lad os nu få debatten, visionerne og ideerne på banen – Vi er enige om problemerne – Hvad er løsningerne? Hvad synes du?

Skriv i kommentarer og tag del i at finde de gode og rigtige løsninger frem.

På forhånd tak for en sober, berigende og frugtbar debat.

Læs også:

http://denoffentlige.dk/nyheder/psykologen-det-offentlige-har-stress

 

 

Skriv en kommentar